کار درمانی
کاردرمانی چیست؟
در کاردرمانی، کاری هدفمند به فرد ارائه می شود تا آن را انجام دهد. این کار ممکن است یا به شکل درمان فیزیکی باشد که در آن تکلیفی به منظور تمرین و پرورش ماهیچه ای خاص و هماهنگی حسی حرکتی طراحی می شود و به آن کاردرمانی جسمی گفته می شود؛ یا به شکل کاردرمانی ذهنی که در آن، درمان با جهت گیری روانشناختی و به منظور بهبود احساس کلی شخص از خویشتن طراحی می شود. کاردرمانی بر افرادی با ناتوانی جسمی، حسی یا شناختی تمرکز دارد و تلاش می کند به آنها کمک کند تا جایی که ممکن است در تمام حیطه های زندگی مستقل شوند. کاردرمانی می تواند به کودکان با نیازهای گوناگون کمک کند تا مهارت های شناختی، جسمانی، حسی و حرکتی شان را بهبود بخشند و عزت نفس خود را افزایش دهند.

برخی از افراد تصور می کنند که کاردرمانی تنها برای بزرگسالان است زیرا کودکان شغلی ندارند. اما کار اصلی کودک، بازی کردن و یادگیری است و کاردرمانگر می تواند توانایی های کودک در بازی کردن، عملکرد تحصیلی و فعالیت های روزمره را اندازه گیری کند و با آن چه که مناسب سن کودک است، مقایسه کند. با این تفاسیر، گاهی تصور می شود کاردرمانی همان بازی درمانی است. تفاوت بازی درمانی و کاردرمانی در اهداف درمانی آن هاست. کاردرمانی روی توانایی های شناختی و حرکتی کودکان تمرکز می کنند. در حالی که بازی درمانی هیجان و رفتار کودک را هدف قرار می دهد.

انواع کاردرمانی چیست؟
کاردرمانی به دو شکل انجام می شود: کاردرمانی ذهنی و کاردرمانی جسمی.
کاردرمانی ذهنی
کاردرمانی ذهنی با در نظر گرفتن رابطه بین ذهن و جسم، ذهن و حرکت، ذهن و گفتار، و ذهن و یادگیری، مجموعه ای از برنامه ریزی های منسجم را در رابطه با تقویت و بهبود ضعف های کودک در حیطه های زیر به کار می گیرد:
ضعف تصویر بدنی، ضعف در مهارت های ظریف، ضعف در مهارت های حرکتی، اختلالات درک بینایی-فضایی، فقدان مهارت های ترسیمی یا ضعف در آن، اختلالات حسی، مشکلات مخچه ای و کلیه ناتوانایی های ذهنی.
کودکانی که به کاردرمانی ذهنی نیازمندند شامل کودکان مبتلا به اختلالات نافذ رشد به ویژه اوتیسم، اختلالات رفتاری، اختلال یادگیری، اختلال توجه و تمرکز، مشکلات حافظه، مشکلات نوشتاری، کودکان با تاخیر رشدی، کودکان با مشکلات درکی شناختی، کودکان کلامزی، کودکان مخچه ای، کودکان ADHD و کودکان با مشکلات بینایی -شنیداری هستند.
کاردرمانی ذهنی با استفاده از تکنیک های درمانی، تکنیک های رفتاری، بازی درمانی، حرکت درمانی، اتاق تاریک و … مشکلات این کودکان را تا حد امکان برطرف می سازد.
کاردرمانی جسمی
نوع دیگری از کاردرمانی، کاردرمانی جسمی است و شامل مداخله در موارد زیر می شود:
- درمان اختلالات حرکتی کودکان فلج مغزی (CP)
- تاً خیر حرکتی (motor delay)
- اختلالات و بیماریهای عضلانی و عصبی
- در رفتگی مادر زادی ران (C.D.H)
- دیستروفی عضلانی
- اختلالات حرکتی مربوط به سندرم داون
کاردرمانی برای درمان کدام اختلالات مناسب است؟
کودکان با این مشکلات پزشکی می توانند از کاردرمانی بهره ببرند:
- تاخیرهای رشدی
- اختلالات نافذ رشدی، اوتیسم
- اختلالات پردازش حسی
- مشکلات رفتاری یا سلامت روانی
- MS، CP و دیگر بیماری های مزمن
- جراحات زمان تولد
- جراحات تروماتیک
- آرتریت روماتویید جوانی
- استخوان های شکسته
- مشکلات بعد از جراحی
- جراحات شدید دست
کاردرمانی چه اهدافی دارد؟
یکی از فعالیت هایی که کاردرمانگر با توجه به نیازهای کودک انجام می دهد کار کردن روی مهارتهای حرکتی ظریف همچون گرفتن، رها کردن و همچنین کار بر روی مهارت های نوشتاری است .
کاردرمانگران همچنین برای بهبود مهارت های بازی، هماهنگی چشم و دست را مورد توجه قرار می دهند مانند به هدف زدن، با چوب به توپ ضربه زدن، یا رونویسی بر روی تخته سیاه .
تفاوت کاردرمانی و فیزیوتراپی چیست؟
اگر چه کاردرمانی و فیزیوتراپی، هر دو به بهبود کیفیت زندگی کودکان کمک میکنند، تفاوت هایی بین آن ها وجود دارد. فیزیوتراپی با کاهش درد، افزایش قدرت عضلانی، بهبود دامنه حرکتی مفاصل، استقامت و عملکرد حرکتی درشت سر و کار دارد؛ در حالی که کاردرمانی علاوه بر مدنظر قرار دادن موارد فوق، بیشتر با مهارت های حرکتی ظریف، مهارت های درکی بینایی، مهارت های شناختی و پردازش حسی سر و کار دارد.
کاردرمانی می تواند:
- کاردرمانی میتواند به کودکان کمک کند تا بر روی مهارتهای حرکتی مثل گرفتن و رها کردن اشیا کار کنند و مهارت های نوشتاری را پرورش دهند. همچنین برای ارتقای هماهنگی دست-چشم برای پیشرفت در بازی و مهارتهای تحصیلی کودک می توان از کاردرمانی بهره گرفت.
- همچنین کاردرمانی می تواند به کودکان با اختلالات شدید رشدی کمک کند تا تکالیف ساده را بیاموزند.
- کودکانی با اختلال رفتاری می توانند با کمک کاردرمانی رفتارهای مثبت را در همه محیط ها داشته باشند.
- کاردرمانی به کودکان دارای مشکلات حسی و توجه نیز کمک می کند تا تمرکز و مهارت های اجتماعی شان را بهبود بخشند.
چرا کلینیک روانشناسی آتیه درخشان ذهن؟
یکی از خدمات منحصر به فرد کلینیک روانشناسی آتیه درخشان ذهن ارائه کاردرمانی تکنولوژیک است. در کاردرمانی تکنولوژیک، سعی بر این است که از طریق بازی ها و فعالیت های جذاب روزمره و با استفاده از تحریک الکتریکی مغز tDCS، روی پیش نیازهای ادراکی، حرکتی و شناختی یادگیری کار شود. استفاده از خدمت تکنولوژیک تحریک الکتریکی مغز tDCS نتایج این درمان را بهبود می بخشد.