گفتار درمانی

  • تشخیص و درمان اختلالات ارتباطی، اختلالات درکی، اختلالات صوت و مشکلات بلع
  • توانبخشی با استفاده از گفتار، کار و فعالیت
  • راهبردی مناسب برای بهبود ضایعات جسمی، اتیسم، ناتوانی‌های رشدی، اختلالات یادگیری و سالمندان

گفتار درمانی چیست؟

گفتار درمانی (Speech Therapy) رشته‌ای از علوم توانبخشی است که به بررسی، ارزیابی و درمان انواع اختلالات گفتار و زبان می‌پردازد. اختلال گفتار به مشکل در تولید صدا گفته می‌شود و اختلال زبان به مشکل در فهم یا تولید جمله ها اشاره دارد. گفتار درمانی یک خدمت مداخله گرایانه است که بر بهبود گفتار کودک و توانایی او برای فهم و ابراز زبان تمرکز می‌کند. گفتار درمانی می تواند به کودکان کمک کند واضح تر صحبت کنند و این مسئله به آن ها کمک می کند اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند و کمتر از صحبت کردن در مقابل دیگران بترسند.

ارتباط یکی از لذت بخش ترین تجربیات زندگی است و بخش بزرگی از آن چیزی است که شخصیت ما را شکل می دهد. ارتباط تجربه های ما را شکل می دهد و ادراکات ما را تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو، کودکانی که در توانایی ارتباطشان با چالش هایی رو به رو هستند، ضعفی دارند که با مداخله مناسب می تواند کاهش یابد. مزیت گفتار درمانی این است که کودک راهبرد های سازگارانه و جبران کننده برای ارتباط را یاد می گیرد.

درمانی1.png1

گفتاردرمانی چه فوایدی دارد؟

  • تحصیل و یادگیری را پشتیبانی می‌کند.
  • سوادآموزی را ارتقا می‌دهد.
  • اعتماد به نفس و استقلال را افزایش می‌دهد.
  • اجتماعی شدن را بهبود می‌بخشد.
  • خجالتی بودن را کاهش می‌دهد.

آیا گفتاردرمانی نیاز به متخصص خاصی دارد؟

دانشجویان‌ گفتار درمانی،‌ دروسی‌ مانند آناتومی‌، زبان ‌شناسی‌، ژنتیک‌ پزشکی‌، اصول‌ توانبخشی‌، فیزیک‌ صوت‌، رشد روانی‌ حرکتی‌، آواشناسی‌، بیماری‌ های‌ گوش‌، حلق‌ و بینی‌، کاربرد جراحی‌ در گفتار درمانی‌، بیماری‌ های‌ اعصاب‌ در رابطه‌ با گفتار، مبانی‌ شنوایی ‌شناسی‌ و سنجش‌ شنوایی‌، و روان ‌شناسی‌ زبان‌‌ را می ‌گذرانند.

اولین‌ و مهم‌ ترین‌ خصوصیت‌ یک‌ گفتار درمانگر خوب، داشتن‌ گفتاری‌ کاملاً مناسب‌ و خالی‌ از عیب‌ است‌. فردی که به عنوان متخصص گفتار درمانی فعالیت می‌کند‌ باید شخصیت‌ انعطاف ‌پذیری‌ داشته‌ باشد. زیرا مراجعان‌ وی‌ کودکان‌ خردسال‌، نوجوانان‌، جوانان‌، و نیز افراد سالمندی‌ هستند که‌ به‌ دلایل‌ گوناگون‌ دچار اختلال‌ گفتاری‌ شده‌اند. قابلیت‌ لازم‌ دیگر برای یک گفتار درمانگر خوب، هنرمندی‌ و خلاقیت‌ است‌. گفتار درمانگر‌ خوب باید قادر به‌ کاربرد صحیح‌ و هنرمندانه‌ تکنیک‌ ها و شیوه‌ ها باشد.

گفتار درمانی برای درمان چه اختلالاتی به کار می رود؟

تاخیر در گفتار و زبان: افرادی دارای این مشکل هستند که به دلایل مختلف ازقبیل تفاوت های فردی (وراثت)، ناشنوایی، عقب ماندگی ذهنی یا فلج مغزی دیرتر از زمان طبیعی شروع به صحبت می کنند و گفتار و زبانشان در حد سنشان نیست.

اختلالات روانی گفتار: اختلالاتی که گفتار فرد را از حالت روان و عادی خارج می‌کند مانند لکنت زبان و بریده گویی جزء این گروه هستند:

  • لکنت: زمانی اتفاقی می افتد که در روند طبیعی گفتار وقفه های غیر طبیعی و ناگهانی به واسطه تکرار و بازگویی،کشیده گویی (طولانی ادا کردن صدا ها)، میانپرانی (صداهای اضافی بین کلمات)، گیر (قفل) و رفتارهای وابسته ایجاد می شود.
  • بریده گویی: زمانی اتفاق می افتد که میزان تکلم دچار اشکال شود و گفتار فرد بیش از حد سریع باشد؛ در نتیجه فرد نتواند به صورت منسجم و روان صحبت کند.

اختلالات صوت: زمانی اختلال صوتی وجود دارد که کیفیت، زیر و بمی، بلندی و انعطاف پذیری صوت فردی متفاوت ازصوت افراد، جنس، سن، گروه و فرهنگ مشابه وی باشد. وجود یا عدم وجود اختلال صوت و میزان آن نسبت به قضاوت شنونده متفاوت است. بنابراین کودکان، والدین، بزرگسالان و آسیب شناسان گفتار و زبان وجود یا عدم وجود اختلال را بر طبق نیازها و زمینه خود تعیین می کنند.

اختلالات بلع: اختلال در انتقال طبیعی لقمه غذایی از حفره دهان به معده است.

چه زمانی برای گفتار درمانی باید اقدام کرد؟

  • اگر کودک شما دیرتر از کودکان دیگر شروع به ادای کلمات و صحبت کردن کرد، موضوع را با یک گفتار درمانگر خوب و متخصص در میان بگذارید.
  • اگر کودک شما بعضی از اصوات گفتاری را نمی تواند به درستی تلفظ کند با یک گفتار درمانگر مشورت کنید.
  • اگر کودک شما توانایی برقراری ارتباط چه به صورت کلامی و چه به صورت غیرکلامی را ندارد مراجعه به روانشناس و در صورت لزوم گفتاردرمانگر می تواند به حل مشکل کمک کند.
  • اگر نشانه هایی از کم شنوایی و یا ناشنوایی در کودک خود مشاهده کردید سریعا برای درمان اقدام کنید.
  • اگر کودک شما در درک صحبت و کلام دیگران مشکل دارد با یک گفتار درمانگر خوب صحبت کنید و مشکل خود را با وی در میان بگذارید.
  • اگر بلع کودک شما دچار اختلال است.
    در صورت تشخیص بروز هر یک از اختلالات فلج مغزی، اوتیسم، اختلال یادگیری، گفتار درمانگران می‌توانند یاری دهنده باشند.

در موارد اشاره شده، گفتار درمانی باید در اسرع وقت آغاز شود. کودکانی که گفتار درمانی را زود (قبل از ۵ سالگی) شروع می کنند، نتایج بهتری می گیرند.

متخصص گفتاردرمانی چه وظایفی دارد؟

چرا کلینیک روانشناسی آتیه درخشان ذهن؟

گفتار درمانگران کلینیک آتیه، همگی از تجربه و تعهد کاری بالا برخوردارند که خود وجه تمایز آن هاست. در روند گفتار درمانی، کودک به صورت مداوم توسط مدیر کلینیک مورد ارزیابی قرار می گیرد و سیر پیشرفت او رصد می شود. بدین جهت اگر درمان با موفقیت مواجه نشود، علل این شکست بررسی و موانع پیشرفت برطرف می شوند. گفتار درمانی در کلینیک آتیه متناسب با مشکل هر کودک و مختص او ارائه می شود. از دیگر نکات تمایز کلینیک آتیه، درمان تیمی است. بدین معنی که گفتار درمانگر در کنار دیگر درمانگران برای بهبود مشکل تلاش می‌کند که با اثربخشی بهتر درمان همراه است. در نتیجه گفتار درمانی، هماهنگی بین گفتار و تنفس، روانی گفتار و فرم تنفس بر اساس سن و شدت اختلال کودک بهبود می یابد.

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!