اختلال یادگیری اختلالی با مشکل در نوشتن، خواندن و ریاضیات است. این اختلال با مشکل اصلی در خواندن حروف و ادای آنها به همراه مشکلات در نوشتن و ریاضی در مدرسه خود را نشان می دهد. هر کدام از این سه علامت می تواند به تنهایی یا در ترکیب با دو علامت دیگر در کودک وجود داشته باشد. بسیاری از والدین کودکان با اختلال یادگیری زمانی که کودک در سن مدرسه معمولا در سال های اول تحصیل، با مشکل کودک روبرو می شوند، برخلاف اینکه آن را ناشی از یک نارسایی و مشکل در سیستم عصبی بدانند که می تواند برای هر کودکی وجود داشته باشد، آن را ناشی از تنبلی و تلاش نکردن کودک در نظر می گیرند و برچسب هایی مانند تنبل، درس نخوان، بی علاقه به مدرسه و غیره را به کودک می زنند. این رفتار نه تنها مشکل اصلی را حل نمی کند بلکه باعث می شود تا کودک کم کم با این برچسب ها همانندسازی کند و به جای اینکه خود را علاقه مند به درس و تحصیل ببیند، خود را کودکی بدون استعداد و تنبل در نظر داشته باشد.
نکته ای که والدین باید در نظر داشه باشند این است که این کودکان صرفا در توانایی های خواندن، نوشتن و ریاضی مشکلن ندارند بلکه مشکلات دیگری همچون مشکلات در تنظیم هیجان و مشکلات شناختی (توانایی های ذهنی خاصی مانند توجه، تمرکز، حافظه، ادرام، برنامه ریزی و حل مساله) دارند که خود می توانند پایه و اساسی برای مشکلات در یادگیری باشند.
هیجانات از جمله ویژگی های ما انسان ها است که از همان دوران کودکی و در تعامل با خانواده و اجتماع شکل می گیرد. در واقع شکل گیری و نحوه پاسخدهی ما به موقعیت و شرایط مختلف تحت تاثیر مستقیم این شکل گیری هیجانی در کودکی و در تعامل با والدین است. کودکان در تعامل با والدین و بخصوص مادر و با پاسخ هایی که او به رفتار کودک می دهد، هیجانات مختلف را به موقعیت های مختلف و مشابه نشان می دهند. نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که کودک در این رابطه و تعامل به افکار و ادراکاتی از خود نیز می رسد که باعث می شود تا کودک به طور خاصی در مورد خود فکر کند و هویت خود را در آن جهت شکل دهد. این مساله در مورد کودکان با اختلال یادگیری از اهمیت زیادی برخوردار است. والدین زمانی که با مشکل کودک خود روبرو می شوند رفتارهای مختلفی را انجام می دهند. در این رابطه هستند والدینی که کودک خود را مقصر می دانند و معتقدند که او دانش آنوی تنبل و بی علاقه به تحصیل است. او فقط دوست دارد بازی کند و کارتون ببیند تا اینکه بنشیند و تکالیف مدرسه اش را انجام دهد. این مساله باعث می شود تا به صورت خاصی با او رفتار کنند و کودک نیز با دیدن برچسب زنی های آنها خود را کودکی بی کفایت و نالایق ببیند. به همین دلیل است که معمولا دچار اعتماد به نفس پایین، اضطراب، افسردگی، مشکلات مختلف رفتاری در تعامل با والدین و دوستان و رفتارهای نامناسب در مدرسه می شوند. والدین باید در نظر داشته باشند که این رفتارهای آنها به خودپنداره کودک آسیب می زند و باید بجای این رفتارها از کمک متخصصان در این حوزه بهره مند شوند.
یکی از دیگر مشکلات این کودکان که والدین باید به آن توجه داشته باشند مشکلات شناختی این کودکان است. این کودکان به دلیل ژنتیک خاصی که دارند از نقص های عملکردی در برخی از داروهای عصبی مسئول در یادگیری برخوردارند. این به هیچ وجه به معنای آن نیست که آنها هوش پایین دارند بسیاری از کودکان با اختلال یادگیری از بهره هوشی طبیعی بهره مند هستند و مشکلات و ناتوانی های هوشی می توانند و این امکان را دارند که با اختلالات یادگیری و یا هر اختلال دیگر دوران کودکی همراه شود اما بصورت کلی بهره هوشی پایین جزو مشخصه های اصلی و علت این اختلال شمرده نمی شود.
به هر حال، والدین باید بدانند که فرزندان آنها به دلیل این مشکلات شناختی در انجام تکالیف و یادگیری های تحصیلی و غیر تحصیلی ناتوان هستند و در نتیجه لازم است تا برای رفع و بهبود آنها تلاش شود. آنها به صورت طبیعی در حافظه کاری مشکل دارند. حافظه کاری توانایی نگه داشتن مطالب و موارد مختلف در ذهن بصورت آنی و در لحظه است و رابطه بین حافظه بلند مدت و دنیای بیرون را برقرار می کند. کارکردهیا اجرایی نیز از جمله مشکلات است که در برنامه ریزی، حل مساله، انعطاف پذیری ذهنی، توجه و بازداری رفتارینقش دارد. این توانایی نیز از ضعف در این کودکان برخوردار است. ادراک و تمییز دیداری و شنیداری نیز لازم است تا در این کودکان مورد توجه قرار گیرد. همانگونه که ملاحظه می کنید آگاهی از این مشکلات کاملا دید شما به مشکلات کودکتان را تغییر می دهد. درصورتی که مشکلات کودکتان را ناشی از ضعف های خاصی بدانید و نه تنبلی ذاتی آنها خیلی راحت تر می توان مشکلات آنها را حل کرد. اما باید در نظر داشته باشید که حل کردن این مشکلات بدون کمک یک متخصص رواشناس کودکان با اختلال یادگیری امکانپذیر نیست.
بدون دیدگاه