در گذشته، تشخیص دقیق اختلالات خلقی مانند افسردگی و اضطراب برای پزشکان چالش بزرگی بود. تنوع علائم و شباهت آنها به بیماریهای دیگر، تشخیص را دشوارتر میکرد. اما خوشبختانه، علم پزشکی با ابداع روشهای نوین تصویربرداری مغز، گامی بزرگ در جهت تشخیص و درمان این اختلالات برداشته است.
نقشه مغزی QEEG یا الکتروانسفالوگرافی یکی از جدیدترین و کارآمدترین روشها برای بررسی فعالیت الکتریکی مغز است. این روش با اندازهگیری امواج مغزی در نواحی مختلف سر، تصویری دقیق از عملکرد مغز ارائه میدهد. در این مقاله قصد داریم به بررسی نقشه مغزی، کاربرد آن در تشخیص افسردگی و تفاوت مغز افراد سالم و افسرده بپردازیم.
QEEG (Quantitative Electroencephalography) یک فناوری تشخیصی است که برای بررسی فعالیت مغزی استفاده میشود. در طی یک QEEG، فعالیت الکتریکی مغز از طریق الکترودها و سنسورها به طور غیرمخرب ثبت میشود و سپس تجزیه و تحلیل دادههای الکتروانسفالوگرافی (EEG) به صورت کمی انجام میشود. EEG یک فناوری ثبت مستقیم فعالیت الکتریکی مغز است که به طور معمول با قرار دادن الکترودها روی سر فرد صورت میگیرد.
با استفاده از QEEG، سیگنالهای EEG ثبت شده به صورت دیجیتالی تبدیل و تحلیل میشوند. سپس پارامترهای مختلفی از جمله طیف فرکانسی، کمیتهای مکانی، ارتباطات بین مناطق مغزی و پردازشهای آماری دیگر بر روی این دادهها اعمال میشود. با تحلیل QEEG، الگوهای فعالیت مغزی مشخصی میتواند شناسایی شود که ممکن است با برخی از شرایط مغزی مرتبط باشد. به عنوان مثال، QEEG ممکن است در تشخیص بیماریهای مغزی مانند صرع، اختلالات خواب، اختلالات روانی مرتبط با مغز، درمان اختلالات مغزی و بهبود عملکرد مغزی مورد استفاده قرار بگیرد.
در صورت داشتن هرگونه ابهام و یا سوالی درباره تشخيص افسردگی با نقشه مغزی در انتهای همین صفحه (بخش کامنت) سوالتان را مطرح نمایید. روانشناسان و درمانگران کلینیک آتیه درخشان ذهن در اولین فرصت پاسخگوی سوالات شما خواهند بود.
استفاده از QEEG به تنهایی برای تشخیص افسردگی به عنوان یک تشخیص مستقل مناسب نیست. افسردگی یک اختلال روانشناختی پیچیده است و تشخیص آن نیازمند ارزیابی جامع از طریق ارزیابی بالینی، مصاحبه با بیمار، سوابق پزشکی و روانشناختی، و در صورت لزوم، استفاده از ابزارهای تشخیصی متمم است.
با این حال، QEEG میتواند برخی از الگوهای مشخص فعالیت مغزی را در افراد مبتلا به افسردگی نشان دهد. مطالعات بر روی QEEG در افراد با افسردگی نشان دادهاند که برخی از پارامترهای EEG، مانند تغییرات در طیف فرکانسی و ارتباطات بین مناطق مغزی، با افسردگی مرتبط هستند. معمولا، QEEG به عنوان یک ابزار مکمل برای ارزیابی افسردگی و بررسی تغییرات در فعالیت مغزی در طول زمان و در پاسخ به درمانهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین تشخیص نهایی افسردگی باید توسط یک متخصص در حوزه روانپزشکی یا روانشناسی انجام شود.
توجه! نقشه مغزی اطلاعات ارزشمندی را در اختیار متخصصان قرار میدهد که میتواند به تشخیص دقیقتر، تعیین شدت بیماری و انتخاب روش درمانی مناسب کمک کند.
Qeeg یکی از جدیدترین انواع نقشهبرداری مغزی است. این تکنیک با استفاده از اندازهگیری فعالیت الکتریکی مغز، به روانپزشکان، پزشکان و نوروتراپیست کمک میکند تا ببینند کدام نواحی از مغز بیماران بهدرستی کار نمیکنند و آیا فعالیت الکتریکی آنها طبیعی است یا خیر همچنین می توانند به طور دقیقتر و متمرکزتر به مشکلات مغزی بیماران پی ببرند و درمانهایی را ارائه دهند که بهترین نتیجه را برای هر فرد بهدست آورده و کیفیت زندگی او را بهبود بخشند.
نوروتراپیست با بررسی فعالیتهای قسمتهای مختلف مغز و مقایسه آن با جمعیت نرمال، میتواند اختلالات مغزی را تشخیص دهد. به عنوان مثال، کاهش میزان امواج بتا و گاما میتواند نشانههای افسردگی باشد. نوروتراپیست با بررسی دقیق این امواج در نقاط مختلف سر، میتواند تشخیص افسردگی را تایید کند. اما حتما باید توجه داشت که این تشخیص توسط یک نوروتراپیست متخصص انجام شود. بنابراین، پس از تهیه نقشه مغزی، آن را به نوروتراپیست متخصص نشان دهید تا تشخیص نهایی داده شود.
جهت تشخیص افسردگی با نقشه مغزی همین حالا با شماره ۸۴۰۱۲۰۰۰-۰۲۱ (سپس شماره گیری عدد ۱) تماس بگیرید.
تفاوتهای مغز افراد افسرده و سالم ممکن است در چندین سطح مختلف از جمله ساختار مغز، عملکرد مغزی و فعالیت های عصبی مشاهده شود. برخی از تفاوتهای مغزی که در افراد افسرده و سالم ممکن است مشاهده شود عبارتند از:
در افراد افسرده و سالم، تحقیقات نشان داده است که ممکن است تفاوتهایی در ساختار مغز وجود داشته باشد. برخی از این تفاوتها عبارتند از:
تفاوتهای عملکرد مغزی بین افراد افسرده و سالم ممکن است در چندین سطح مختلف مشاهده شود. برخی از این تفاوتها عبارتند از:
این تفاوتها نشان دهنده این است که عملکرد مغزی افراد افسرده ممکن است از عملکرد مغزی افراد سالم متفاوت باشد و نیاز به مراقبت و درمان مناسب داشته باشد.
ساختار مغزی افراد افسرده
تحقیقات نشان دادهاند که در بخشهای مربوط به خودادراکی و احساسات، ضخامت ماده خاکستری مغز در افراد مبتلا به افسردگی افزایش مییابد. ماده خاکستری مغز شامل سلولهای عصبی است که در پردازش اطلاعات عصبی و کنترل عملکردهای مختلف مغز نقش دارند. اختلالات در ضخامت ماده خاکستری مغز میتوانند نشاندهنده تغییرات در ساختار و عملکرد مغز باشند. به عنوان مثال، در افراد مبتلا به افسردگی، افزایش ضخامت ماده خاکستری مغز در بخشهایی مانند هیپوکامپوس (قسمتی از مغز مرتبط با حافظه و خاطره) و قشر پیشانی (مسئول تصمیمگیری و کنترل عواطف) مشاهده شده است.
هورمون استرس کورتیزول در مغز ترشح میشود و در افراد مبتلا به اختلال افسردگی ممکن است مقدار بیشتری از آن ترشح شود. تحقیقات نشان دادهاند که ترشح طولانیمدت کورتیزول میتواند تأثیرات منفی بر بخشهایی از مغز مانند هیپوکامپ و قشر پیشانی داشته باشد. هیپوکامپ قسمتی از مغز است که در حافظه و فرآیند یادگیری نقش دارد. تحقیقات نشان دادهاند که در برخی از افراد مبتلا به افسردگی، هیپوکامپ کوچکتر از افراد سالم است. این کوچک شدن ممکن است ناشی از ترشح بیشتر کورتیزول و تأثیر آن بر سلولها و ساختارهای هیپوکامپ باشد. حتی برخی تحقیقات نشان دادهاند که در افراد مبتلا به افسردگی، قشر پیشانی کوچکتر و فعالیت آن کاهش یافته است. تمام اینها میتوانند باعث کوچک شدن مغز شوند.
در افراد افسرده آمیگدال فعالتر است. آمیگدال یک قسمت از سیستم لیمبیک مغز است که در پردازش احساسات و واکنشهای احساسی نقش دارد. تحقیقات نشان دادهاند که در افراد مبتلا به افسردگی، آمیگدال اغلب فعالتر از آنچه در افراد سالم مشاهده میشود است. در افراد مبتلا به افسردگی، فعالیت آمیگدال بهویژه در مواجهه با محرکهای منفی مانند چهرههای غمگین بیشتر است. اما زمانی که محرکهای مثبت مانند چهرههای شاد مشاهده میشوند، فعالیت آمیگدال آنها مشابه آمیگدال افراد سالم است. همچنین افزایش سطح کورتیزول میتواند دلیل فعالیت بیشتر آمیگدال در افراد مبتلا به افسردگی باشد. هورمون کورتیزول به عنوان یک هورمون استرس در بدن تأثیراتی روی فعالیت آمیگدال و سایر مناطق مغزی دارد.
در روش تشخیص افسردگی با استفاده از نقشه مغزی، پزشک نقشه مغزی فرد افسرده را با یک فرد سالم مقایسه میکند. در این مقایسه، پزشک به دنبال نواحی نارنجی و زرد در مغز میگردد که نشانگر فعالیت آهسته امواج مغزی هستند. اگر در نقشه مغزی فرد افسرده این نواحی با شدت بیشتری نسبت به فرد سالم مشاهده شوند، این موضوع ممکن است نشانگر وجود افسردگی باشد
. همچنین، پزشک میزان امواج بتای مغز فرد را نیز بررسی میکند. اگر میزان امواج بتای فرد افسرده کمتر از میزان مغز فرد سالم باشد، این نیز میتواند نشانگر وجود افسردگی باشد. در QEEG، میزان امواج گاما نیز مورد بررسی قرار میگیرد. اگر میزان امواج گامای فرد افسرده کمتر از مغز فرد سالم باشد، این نیز ممکن است نشانگر وجود افسردگی باشد.
جهت دریافت نوبت برای تفسیر و تشخیص افسردگی با نفشه مغزی در کلینیک آتیه درخشان ذهن همین حالا از طریق شماره تماس ۸۴۰۱۲۰۰۰-۰۲۱ (سپس شماره گیری عدد ۱) یا فرم تعیین وقت اقدام کنید.
با توجه به تحقیقات اخیر، تحلیل امواج آلفا و گاما مغزی میتواند در تشخیص افسردگی مفید باشد. در واقع، امواج آلفا نشانگر نوسانات نامتعادل در مغز افراد افسرده هستند و حضور کمتر آنها در بخشهای مختلف مغز نشانگر علائم افسردگی میباشد. همچنین، امواج گاما میتوانند نقشی در تشخیص افسردگی اساسی ایفا کنند و ممکن است اطلاعات بیشتری درباره وضعیت اختلال افسردگی ارائه دهند.
دقت نقشه مغزی برای تشخیص افسردگی ممکن است متفاوت باشد و به عوامل مختلفی بستگی دارد. دقت تشخیص با استفاده از نقشه مغزی برای افسردگی به واقعیتهای زیستی و شناختی افراد بستگی دارد. افسردگی یک اختلال روانشناختی پیچیده است که علائم و نشانههای متنوعی دارد و نمیتوان آن را تنها بر اساس نقشه مغزی تشخیص داد. همچنین، نقشه مغزی یکی از ابزارهای تشخیصی است که به همراه سایر روشها و ارزیابیها مورد استفاده قرار میگیرد. تشخیص افسردگی نیاز به ارزیابی جامع علائم، تاریخچه بالینی، مصاحبه با بیمار و استفاده از ابزارهای دیگر دارد.
دقت نقشه مغزی افسردگی به عوامل مختلفی از جمله نوع تصویربرداری، متغیرهای محیطی، و تجربه کارشناسان تصویربرداری بستگی دارد پس بهترین مرکز را برای انجام نقشه مغزی انتخاب کنید!!
مزایای زیادی از نقشه برداری مغز و اطلاعاتی است که میتواند از طریق این فرآیند کشف شود، از شناسایی نقاط ضعف گرفته تا درک اینکه چرا برخی تواناییهای خاصی دارند که دیگران ندارند. و در کل شما با انجام QEEG یک نقشه رنگی کامل از فرایند کارکرد مغزتون دریافت خواهید کرد و به نوعی بعد از انجام آن کاملا با زیر و بم مغز خود آشنایی پیدا میکنید. برخی دیگر از مزایا آن در زیر آمده است:
این روش تشخیصی مانند بسیاری از روش ها ممکن است معایبی داشته باشد که در زیر به آن پرداختهایم:
هزینه خدمات نقشه مغزی از طریق وزارت بهداشت ابلاغ میشود. اما بنا به خدمات و حتی نوع دستگاه و تجهیزات ممکن است این هزینه متفاوت باشد. مراکز مختلفی ممکن است این خدمات را ارائه دهند و با توجه خدمات و بستههای درمانی متفاوت هزینههای متفاوتی دریافت کنند.
مدت زمان انجام نقشه مغزی معمولا 30 تا 40 دقیقه است. بعد از آماده شدن جواب آزمایش نیز، باید پاسخ را نزد درمانگر خود ببرید تا مورد بررسی و تفسیر قرار گیرد.
نقشه مغزی (QEEG) برای شما یک آزمایش راحت و بیخطر است. احساس خستگی موقت و بهم ریختگی مو پس از آزمایش می تواند رخ دهد، اما عموما این عوارض موقتی هستند و به طور کلی هیچ مشکل جدی دیگری ندارند.
در طول انجام این کار ، ممکن است حس سبکی در سر و احساس سوزش در انگشتان دست و لب را تجربه کنید. این امر طبیعی است و به دلیل استفاده از الکترودها برای ثبت فعالیت های الکتریکی مغز است. همچنین، ممکن است در نقاط اتصال الکترودها به بدن خارشی احساس کنید. اما نگران نباشید، هیچ الکتریسیتهای به بدن شما وارد نمی شود و این عوارض نیز به طور موقتی هستند.
در مورد افرادی که با بیماریهای خاص مانند صرع و تشنج مبتلا هستند، بهتر است با پزشک خود درباره انجام نقشه مغزی مشورت کنید. پزشک شما می تواند بررسی کند که آیا این آزمایش برای شما مناسب است یا خیر و در صورت تایید، شما می توانید آن را انجام دهید. همواره مهم است که در مورد هر گونه شرایط خاص یا بیماریهایی که شما دارید، با پزشک خود مشورت نمایید.
خدمات تکنولوژیک نظیر نقشه مغزی عموما تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی نیستند. اما یکی از خدماتی که کلینیک آتیه درخشان ذهن به شما ارائه میدهد، استفاده از بیمه های تکمیلی میباشد. برای استفاده از خدمات بیمهای برای نقشه مغزی کافیست تحت پوشش بیمههای طرف قرارداد ما باشید.
تشخیص افسردگی معمولاً از طریق ملاحظات روانشناختی و ارزیابیهای روانپزشکی صورت میگیرد. اما تا حدی نقشه مغزی و نوار مغز نیز میتوانند به عنوان ابزارهای مکمل مورد استفاده قرار گیرند.
به طور کلی، هر دو روش میتوانند در تشخیص افسردگی مورد استفاده قرار گیرند، اما انتخاب بهترین روش بسته به شرایط خاص هر بیمار و تخصص پزشک معالج است.
انتخاب مرکز مناسب برای تشخیص افسردگی با نقشه مغزی (QEEG) میتواند دشوار باشد. با این حال، کلینیک آتیه درخشان ذهن با ارائه خدمات منحصر به فرد و جامع، خود را به عنوان بهترین انتخاب برای شما معرفی میکند.
ارائه طیف وسیعی از خدمات روانشناسی شامل گفتار درمانی، روان درمانی، تستهای روانشناسی و شخصیتشناسی
کمک به شناسایی ریشه افسردگی و آموزش مهارتهای مقابلهای و… است.
در کلینیک آتیه درخشان ذهن فضایی امن و محرمانه برای صحبت آزادانه در مورد مشکلات و چالشها، تیمی متخصص، صبور و حامی که در مسیر بهبودی در کنار شما هستند. همچنین بهترین خدمات با هدف رسیدن به سلامت روان و کیفیت زندگی بالاتر را ارائه می دهد.
با انتخاب کلینیک آتیه درخشان ذهن، گامی مهم در جهت تشخیص دقیق و درمان موثر افسردگی خود بردارید.
برای رزرو نوبت و تعیین وقت مشاوره با شماره ۸۴۰۱۲۰۰۰-۰۲۱ (سپس شماره گیری عدد ۱) تماس بگیرید و یا فرم تعیین وقت اینترنتی را پرکنید.
این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟
تعداد آرا ثبت شده: 7 / میانگین امتیاز: 4.4
اولین نفری باشید که نظر میدهید!