آیا شما هم تا به حال احساس افسردگی کرده اید؟ آیا بدون دلیل غمگین شدهاید؟ آیا هرزمان احساس غم و اندوه و رنج کردیم افسرده شده ایم؟ چگونه می توانیم تشخیص دهیم که آیا افسرده هستیم یا خیر؟ علائم افسردگی چیست؟ آیا افسردگی قابل درمان است؟
کلمه «افسردگی» این روزها بسیار شنیده میشود، به نظر میآید که جزء زندگی مدرن انسانها شده باشد. افسردگی یکی از شایعترین اختلالات روانی محسوب میشود و می تواند بر نحوه فکر، احساس، رفتار، خواب، تغذیه و هر نوع عملکرد طبیعی بدن تأثیر بگذارد. افراد مبتلا به افسردگی دارای روحیه بسیار پایین هستند و در انجام وظایف و زندگی خود بی انگیزه هستند. علاوه این دارای علائم بالینی هم خواهند بود.
۵درصد از بزرگسالان جهان به اختلال افسردگی مبتلا هستند. حتی ممکن است شما که مشغول مطالعه این مطلب هستید به افسردگی دچار شده باشید. افسردگی میتواند منجر به خودکشی شود. بنابراین مطالعه این مطلب میتواند علاوه بر شناخت و آگاهی به جان انسان ها کمک کند.
در ادامه این مطلب، با ما همراه باشید تا به بررسی جزئیات اختلال افسردگی پرداخته و سوالات متداولی که ممکن است در ذهن شما به وجود آید، پاسخ داده خواهد شد.
به گفته منبع معتبر پزشکی mayoclinic.org درباره افسردگی آمده است:
Depression is a mood disorder that causes a persistent feeling of sadness and loss of interest. Also called major depressive disorder or clinical depression, it affects how you feel, think and behave and can lead to a variety of emotional and physical problems. You may have trouble doing normal day-to-day activities, and sometimes you may feel as if life isn’t worth living.
افسردگی یک اختلال خلقی است که باعث احساس غم و اندوه مداوم و از دست دادن علاقه می شود. این اختلال که به آن اختلال افسردگی اساسی یا افسردگی بالینی نیز گفته می شود، بر احساس، تفکر و رفتار شما تأثیر می گذارد و می تواند منجر به انواع مشکلات عاطفی و جسمی شود. ممکن است در انجام فعالیت های عادی روزمره مشکل داشته باشید، و گاهی اوقات ممکن است احساس کنید که زندگی ارزش زندگی کردن را ندارد.
افسردگی (depression) یک اختلال روحی میباشد که باعث تجربه مداوم احساس غم و اندوه، از دست دادن علاقه به اموری میشود که فرد در گذشته از آنها لذت میبرد، در این شرایط فرد دیگر انگیزهای برای فعالیت، کار و تلاش ندارد. همچنین ممکن است افسردگی تأثیرات منفی خود را بر حافظه، فرآیند تفکر، تغذیه، و الگوی خواب افراد بگذارد. هر فردی ممکن است در زندگی تجربههای دشواری داشته باشد که در روحیات او تاثیر بگذارد، تجربههایی مانند از دست دادن شغل، طلاق و جدایی از همسر و… .
اگر به طور منظم احساس بدبختی یا ناامیدی میکنید، ممکن است به اختلال افسردگی مبتلا باشید. اهمیت دارد که بدانید افسردگی یک بیماری جدی است و بدون درمان مناسب میتواند بدتر شود. با این حال، افرادی که تصمیم به درمان گرفتهاند، پس از چند هفته توانستهاند بهبود یابند.
حتما این سوال برایتان پیش آمده است که علائم افسردگی چیست؟ یا از کجا بدانیم افسردگی داریم؟ افسردگی ممکن است حسی فراتر از تجربه غم و اندوه باشد و فرد احساس غمگینی و پوچی را تجربه میکند.
روانشناسان زمانی میگویند فرد به افسردگی مبتلا شده است که همراه با حداقل پنج علامت همزمان و طی دورهای بیشتر از دو هفته به وقوع میپیوندد و ادامه داشته باشد. از علائم افسردگی میتوان موارد زیر را نام برد:
در صورت داشتن هرگونه ابهام و یا سوالی درباره افسردگی در انتهای همین صفحه (بخش کامنت) سوالتان را مطرح نمایید. روانشناسان و درمانگران کلینیک آتیه درخشان ذهن در اولین فرصت پاسخگوی سوالات شما خواهند بود.
علائم افسردگی شدید به طور کلی از علائم سایر انواع افسردگی شدیدتر و طولانیتر هستند. این علائم میتوانند بر تمام جنبههای زندگی فرد تأثیر بگذارند و باعث مشکلات جدی در عملکرد روزمره شوند. علائم افسردگی شدید معمولاً حداقل دو هفته طول میکشد.
هنگامی که افسردگی شدت یافته و عود کند، فرد مبتلا علائم زیر را خواهد داشت:
فرد مبتلا به افسردگی شدید ممکن است احساس کنند که زندگی آنها بیمعنی یا بیارزش است. آنها ممکن است احساس کنند که هیچ چیز در زندگی آنها لذتبخش نیست و هیچ هدفی برای زندگی ندارند. آنها همچنین ممکن است احساس کنند که نمیتوانند کارهای ساده را انجام دهند و احساس ناامیدی و درماندگی میکنند.
احساس پوچی و درماندگی میتوانند تأثیر زیادی بر زندگی افراد داشته باشند. آنها میتوانند باعث شوند که افراد از فعالیتهای اجتماعی دور شوند، در مدرسه یا محل کار عملکرد ضعیفی داشته باشند و حتی به خودکشی فکر کنند. اگر احساس پوچی یا درماندگی دارید، مهم است که به دنبال کمک باشید. درمان افسردگی میتواند به شما کمک کند تا این علائم را مدیریت کنید و زندگی سالمتری داشته باشید.
در اینجا چند نکته برای مدیریت احساس پوچی و درماندگی آورده شده است:
عدم علاقه به برقراری رابطه جنسی یکی از علائم شایع افسردگی شدید است. این علامت میتواند به صورت کاهش میل جنسی، کاهش لذت از رابطه جنسی یا حتی اجتناب از رابطه جنسی تعریف شود.
افراد مبتلا به افسردگی شدید ممکن است احساس کنند که انرژی یا انگیزه کافی برای برقراری رابطه جنسی ندارند. آنها همچنین ممکن است احساس کنند که جذاب یا دوست داشتنی نیستند. این احساسات میتواند باعث شود که آنها از برقراری رابطه جنسی اجتناب کنند.
عدم علاقه به برقراری رابطه جنسی میتواند تأثیر زیادی بر روابط فرد داشته باشد. این علامت میتواند باعث شود که شریک زندگی فرد احساس کند که دوست ندارد یا مورد توجه قرار نمیگیرد. درمان افسردگی میتواند به شما کمک کند تا این علامت را مدیریت کنید و زندگی جنسی سالمتری داشته باشید.
در اینجا چند نکته برای مدیریت عدم علاقه به برقراری رابطه جنسی آورده شده است:
پریشانحالی و بیقراری دو علامت شایع افسردگی شدید هستند. این علائم میتوانند به صورت زیر تعریف شوند:
پریشانحالی: احساس ناآرامی یا اضطراب
بیقراری: احساس نیاز به حرکت یا فعالیت
افراد مبتلا به افسردگی شدید ممکن است احساس کنند که نمیتوانند آرام بگیرند یا تمرکز کنند. آنها ممکن است احساس اضطراب یا ناامیدی کنند و نیاز به حرکت یا فعالیت داشته باشند. این علائم میتوانند تأثیر زیادی بر زندگی روزمره فرد داشته باشند و باعث مشکلات خواب، تمرکز و تصمیمگیری شوند.
در اینجا چند فعالیتی ذکر شده است که میتواند به کاهش پریشانحالی و بیقراری کمک کند:
اگر علائم پریشانحالی و بیقراری شما شدید است یا باعث اختلال در زندگی روزمره شما میشود، مهم است که به دنبال درمان فوری باشید.
انواع مختلفی از افسردگی وجود دارد که بر اساس شدت، طول مدت و علائم مشخص میشوند. برخی از انواع شایع افسردگی عبارتند از:
این اختلال، که به عنوان اختلال افسردگی اساسی هم شناخته میشود، از شدیدترین و پراکندهترین اشکال افسردگی است. افراد مبتلا به این اختلال ممکن است از احساسات ناراحتی شدید، انزوا، کاهش انرژی، عدم علاقه به انجام فعالیتهای روزمره، و تغییرات در خواب و اشتها رنج ببرند. این وضعیت معمولاً به طور معنیداری بر کیفیت زندگی تأثیر میگذارد و نیاز به درمان و مشاوره حرفهای دارد. این نوع از اختلال افسردگی اساسی میتواند از دو هفته تا آخر عمر دوام داشته باشد.
اختلال افسردگی مداوم (Persistent depressive disorder) که به نیکونامی دیپرشن دایستیمیا هم شناخته میشود، یک نوع اختلال افسردگی است که در طولانی مدت ادامه دارد. افراد مبتلا به این اختلال معمولاً دچار احساسات منفی مداوم، کم انرژی، افت علاقه به فعالیتهای روزمره، از دست دادن اعتماد به نفس و احساسات بیارزشی هستند.
علائم اختلال افسردگی مداوم ممکن است برای مدت حداقل دو سال طول بکشد و برخلاف افسردگی معمولی که ممکن است در بازههای زمانی کوتاهتری رخ دهد، این نوع افسردگی به صورت مداوم و پایدار است.
اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی (PMS) یک وضعیت فیزیکی و عاطفی است که بسیاری از زنان در دورههای مختلف زندگی خود تجربه میکنند. این وضعیت معمولاً در هفته یا دو هفته قبل از قاعدگی اتفاق میافتد و پس از آغاز قاعدگی بهبود مییابد.
علائم PMS میتوانند شامل درد یا ناراحتی در شکم، تورم و ترشح سینه، تغییر در مزاج، اضطراب، افسردگی، عصبانیت، خستگی و اختلال در خواب باشند. این علائم معمولاً برای زنان تا حدودی طبیعی هستند، اما در برخی موارد میتوانند به حدی شدید شوند که زنان را در طول دوره PMS از انجام وظایف روزمره محروم کنند.
اختلال تنظیم خلقی مخرب (Disruptive mood dysregulation disorder یا DMDD) یک اختلال روانی است که بیشتر در کودکان و نوجوانان دیده میشود. این اختلال با عوارض مختلفی همچون عصبانیت شدید و تنش دائمی همراه است. افراد مبتلا به DMDD دشواریهای بسیاری در کنترل عواطف و رفتار دارند و به طور معمول به شدت عصبانی و بیاشتیاق هستند. علائم این نوع از افسردگی در کودکان معمولا از 10 سالگی آغاز می شود.
اختلالات افسردگی ثانویه به برخی بیماریهای جسمی، وضعیتی است که به علت بروز بیماریهای جسمی خاصی ایجاد میشوند. این اختلالات روانی معمولاً به عنوان علائم ثانویه در بیماریهای جسمانی نظیر بیماریهای قلبی، سرطان، دیابت، بیماریهای تیروئید و بسیاری بیماریهای دیگر پدید میآیند.
علائم افسردگی در این موارد ممکن است با علائم بیماری جسمانی تلفیق شوند و شامل افت انرژی، تغییر در الگوی خواب و اشتها، احساسات ناراحتی، عدم تمرکز، افزایش حساسیت به درد و دستورالعملهای درمانی بیماری اصلی باشد.
افسردگی فصلی (SAD) یک اختلال خلقی است که در طول فصلهای سرد سال، مانند پاییز و زمستان، رخ میدهد. افسردگی فصلی معمولاً در اواخر پاییز یا اوایل زمستان شروع میشود و در بهار یا اوایل تابستان بهبود مییابد.
علت افسردگی فصلی به طور کامل مشخص نیست، اما اعتقاد بر این است که عوامل ژنتیکی و زیستی نقشی در آن دارند. کاهش قرار گرفتن در معرض نور خورشید در طول فصلهای سرد سال نیز ممکن است نقشی داشته باشد. درمان افسردگی فصلی معمولاً شامل ترکیبی از دارو و نور درمانی است. داروهای ضد افسردگی میتوانند به کاهش علائم کمک کنند، در حالی که نور درمانی میتواند به تنظیم ساعت بیولوژیکی بدن کمک کند.
اگر شما یا یکی از عزیزانتان با افسردگی فصلی دست و پنجه نرم میکنید، همین حالا برای درمان اقدام کنید. درمان افسردگی میتواند به بهبود علائم و بهبود کیفیت زندگی کمک کند.
افسردگی پیش از زایمان و افسردگی بعد از زایمان دو نوع اختلال خلقی هستند که میتوانند در دوران بارداری و پس از زایمان رخ دهند. برخی از عواملی مانند سابقه سوء استفاده یا تروما، مشکلات در رابطه، مشکلات مالی و بارداری چندقلو میتوانند خطر ابتلا به افسردگی پیش از زایمان و افسردگی بعد از زایمان را افزایش دهند.
افسردگی پیش از زایمان (PPD) یک اختلال خلقی است که معمولاً در سه ماهه سوم بارداری شروع میشود، اما میتواند در هر زمانی در دوران بارداری رخ دهد.
افسردگی بعد از زایمان (PPD) یک اختلال خلقی است که در عرض شش ماه پس از زایمان رخ میدهد. افسردگی بعد از زایمان یک مشکل جدی است که میتواند بر سلامت جسمی و روانی مادر و کودک تأثیر بگذارد.
جهت درمان افسردگی پیش از زایمان و افسردگی بعد از زایمان همین حالا کلیک کنید.
افسردگی غیرمعمول یا آتیپیکال (Atypical depression) یک نوع اختلال افسردگی است که با علائم زیر مشخص میشود:
⦁ افزایش اشتها و وزن
⦁ نیاز به خواب بیشتر
⦁ حساسیت به انتقاد یا رد
⦁ احساس لذت از فعالیتهایی که قبلاً از آنها لذت میبردید
افسردگی غیرمعمول با افسردگی معمولی در چند مورد تفاوت دارد:
⦁ افسردگی غیرمعمول معمولاً با افزایش اشتها و وزن همراه است، در حالی که افسردگی معمولی معمولاً با کاهش اشتها و وزن همراه است.
⦁ افسردگی غیرمعمول معمولاً با نیاز به خواب بیشتر همراه است، در حالی که افسردگی معمولی معمولاً با بی خوابی یا خواب مختل همراه است.
⦁ افراد مبتلا به افسردگی غیرمعمول معمولاً نسبت به انتقاد یا رد حساس هستند، در حالی که افراد مبتلا به افسردگی معمولی معمولاً نسبت به این موارد بی تفاوت هستند.
⦁ افراد مبتلا به افسردگی غیرمعمول معمولاً از فعالیتهایی که قبلاً از آنها لذت میبردند، لذت میبرند، در حالی که افراد مبتلا به افسردگی معمولی معمولاً از انجام هیچ کاری لذت نمیبرند.
افسردگی تک قطبی اختلال عاطفی است که به عنوان افسردگی منزلقهای یا افسردگی یکطرفه هم شناخته میشود. این اختلال از دیگر انواع افسردگی مانند افسردگی دو قطبی (در اختلال دو قطبی) متمایز است.
در افسردگی تک قطبی، فرد تنها دورههای افسردگی را تجربه میکند بدون اینکه به دورههای منفی افت منفعتها (مانند دورههای هیپومانی) دچار شود. علائم افسردگی تک قطبی شامل افسردگی عمیق، احساس بیارزشی، عدم علاقه به فعالیتهای روزمره، مشکلات در خواب و اشتها، افکار منفی نسبت به خود و دیگران، انرژی کم و افزایش فکر به خودکشی میباشد.
افسردگی مالیخولیا یک نوع شدید از افسردگی است که با احساسات شدیدی از ناراحتی، از دست دادن انرژی و اشتیاق به زندگی همراه است. افراد مبتلا به افسردگی مالیخولیا اغلب احساس تاریکی، اضطراب، عدم علاقه به انجام فعالیتهای روزمره، و بیاشتهایی را تجربه میکنند. افسردگی مالیخولیا به عنوان افسردگی پیشابینینشده شدید توصیف میشود. افراد مبتلا به افسردگی مالیخولیا معمولاً نتوانستهاند علت مشخصی برای افسردگی خود پیدا کنند. این نوع افسردگی معمولاً تا مدت طولانی ادامه دارد.
افسردگی روانپریشی به معنای ترکیبی از علائم افسردگی و علائم روانپریشی است. علائم افسردگی روانپریشی میتوانند شامل تجربه توهمزنی، وسواس، ترسهای ناشی از تصورات غلط و اختلالات در فرآیندهای تفکری و شناختی باشند. این افراد ممکن است احساسات نادرستی تجربه کنند و علائم فیزیکی مانند خستگی، بیخوابی، و افزایش وزن یا کاهش وزن را داشته باشند.
افسردگی در دوران یائسگی موضوعی مهم در مورد سلامت زنان است. دوران یائسگی به مرحلهای اطلاق میشود که توقف قاعدگی در زنان رخ میدهد و معمولاً در دورهای میانسالانه اتفاق میافتد. در این دوران، تغییرات هورمونی مهمی در بدن زنان ایجاد میشود که ممکن است تأثیرات روانی نیز داشته باشد.
افسردگی در دوران یائسگی معمولاً به عنوان “افسردگی یائسگی” یا “افسردگی پس یائسه” شناخته میشود. علائم افسردگی در دوران یائسگی شامل افت مزاج، اضطراب، خستگی، بیخوابی، کاهش انرژی و ناراحتی، احساس تنهایی و حساسیت نسبت به ظاهر است. تغییرات در هورمونها ممکن است تأثیری بر وضعیت روحی زنان داشته باشد.
افسردگی در مردان می تواند به روش های مختلفی خود را نشان دهد. برخی از مردان ممکن است علائم کلاسیک افسردگی مانند غم، اندوه یا ناامیدی را تجربه کنند. برخی دیگر ممکن است علائم جسمی مانند خستگی، درد یا مشکلات گوارشی را تجربه کنند. برخی دیگر ممکن است رفتارهای پرخاشگرانه یا خود تخریبی را نشان دهند، در برخی مردان مردان نیز افسردگی با مصرف مواد و الکل همراه است.
افسردگی در مردان و زنان می تواند علائم مشابهی داشته باشد، اما برخی تفاوت های کلیدی نیز وجود دارد. مردان مبتلا به افسردگی نیز ممکن است کمتر به دنبال کمک باشند و بیشتر به خودکشی فکر کنند.
تشخیص افسردگی در سالمندان ممکن است چالش انگیز باشد زیرا علائم افسردگی در این گروه سنی ممکن است متفاوت از جوانان باشد. علاوه بر افسردگی روانی، عوامل فیزیکی نیز میتوانند نقش مهمی در افسردگی سالمندان داشته باشند. در زیر تغییراتی که ممکن است در افسردگی سالمندان دیده شود، ذکر میشود:
تغییرات در سلامت جسمی: برخی از علائم افسردگی در سالمندان ممکن است به صورت مشکلات جسمی نشان دهنده شوند. این شامل خستگی مداوم، مشکلات در خوابیدن، مشکلات گوارشی، و کاهش اشتها میشود. این نوع علائم معمولاً با افسردگی در افراد مسن همراه است.
بیماریهای جسمی: برخی از بیماریهای جسمی مانند سرطان، دیابت، بیماریهای قلبی، و سکته مغزی میتوانند به افسردگی در سالمندان منجر شوند. این بیماریها ممکن است به طور غیرمستقیم بر وضعیت روانی افراد مسن تأثیر بگذارند.
داروها و عوارض جانبی: بسیاری از سالمندان داروها را برای مدیریت بیماریهای مزمن خود مصرف میکنند. برخی از این داروها ممکن است عوارض جانبی نظیر افسردگی و اضطراب ایجاد کنند. از این رو، مهم است که پزشکان تاثیر داروها بر روی وضعیت روانی بیماران سالمند را نیز در نظر بگیرند.
از دست دادن عزیزان: افراد سالمند ممکن است به علت از دست دادن دوستان و خانواده، احساس تنهایی و افسردگی کنند.
در صورتی که علائم افسردگی ذکر شده در این مطلب را به مدت بیش از دو هفته تجربه میکنید، بهتر است که به متخصص اعصاب و روان یا روانپزشک مراجعه کنید. کلینیک آتیه ذهن درخشان آماده است ارائه خدمات درمانی برای معالجه افراد با انواع افسردگی بوده و در طول درمان و بهبودی کامل، شما را همراهی میکند. شما میتوانید برای رزرو نوبت از قسمت رزرو وقت سایت استفاده کنید. مشاورین ما در اسرع وقت با شما تماس گرفته و جلسات درمانی را آغاز میکنند. متخصصین کلینیک آتیه ذهن درخشان از روش های پیشرفته زیر برای تشخیص افسردگی استفاده میکنند:
معاینه بدنی برای تشخیص افسردگی به وسیله پزشک، اغلب از دو مرحله اصلی تشکیل شده است. ابتدا، پزشک با بیمار مصاحبه میکند تا علائم افسردگی، تاریخ پزشکی، و داروهایی که بیمار مصرف کرده است را بررسی کند. سپس، او یک معاینه جسمی انجام میدهد که شامل اندازهگیری فشار خون، ضربان قلب و بررسی علائم جسمی دیگر میشود. این مرحله معمولاً به بررسی نشانههای جسمی مرتبط با افسردگی، مانند تغییرات وزن یا تغییرات در خواب و اشتها، میپردازد.
اگر پزشک تشخیص دهند که علائم جسمی مشکوک به مشکلات دیگری باشد، ممکن است آزمایشهای خون انجام دهد تا سطوح هورمونها و سایر عناصر مرتبط با افسردگی را بررسی کند و از اختلالات جسمی دیگر اطمینان حاصل کند.
ارزیابی روانپزشکی در تشخیص افسردگی یک فرآیند مهم در تعیین وضعیت روانی افراد است. در این ارزیابی، روانپزشکان از ابزارها و روشهای مختلفی استفاده میکنند تا نشانهها و علائم افسردگی را تشخیص دهند که شامل مصاحبه با بیمار برای شناخت نشانهها، میزان عمق و مدت زمان افسردگی، تغییرات در عملکرد روزمره، و سایر عوامل مهم میشود. همچنین، از پرسشنامههای معتبر نیز برای اندازهگیری شدت افسردگی و تاثیرات آن بر زندگی استفاده میشود. بر اساس اطلاعات جمعآوری شده در این ارزیابی، روانپزشکان میتوانند تشخیص صحیحی از افسردگی بیماران را ارائه دهند و برنامه درمانی مناسب را تعیین کنند.
ارزیابی روانپزشکی میتواند به پزشک یا متخصص سلامت روان کمک کند تا تشخیص افسردگی را تأیید کند و سایر بیماریهایی که میتوانند علائم مشابهی ایجاد کنند را رد کند.
نقشه مغزی یا QEEG (نقشه برداری کمی الکتروانسفالوگرافی) روشی برای بررسی فعالیت الکتریکی مغز است. این روش می تواند برای کمک به تشخیص افسردگی و سایر اختلالات خلقی استفاده شود. در حین تشخیص افسردگی با نقشه مغزی، الکترودهایی روی سر شما قرار داده می شود تا فعالیت مغزی شما را ثبت کنند. این فعالیت به عنوان امواج مغزی ضبط می شود. سپس امواج مغزی شما برای شناسایی الگوهای غیرطبیعی که ممکن است با افسردگی مرتبط باشد، تجزیه و تحلیل می شود.
DSM-5 یک راهنمای تشخیصی و آماری برای اختلالات روانی است که توسط انجمن روانپزشکان آمریکا تهیه شده است. این راهنما به پزشکان و متخصصان روانپزشکی کمک میکند تا اختلالات روانی را تشخیص دهند و بیماران را دستهبندی کنند. در افسردگی، DSM-5 معیارها و نشانههای این اختلال را شامل میشود تا به تشخیص صحیح و درمان مناسب بیماران کمک کند.
جهت دریافت نوبت برای تشخیص افسردگی خود در کلینیک آتیه درخشان ذهن همین حالا از طریق شماره تماس ۸۴۰۱۲۰۰۰-۰۲۱ (سپس شماره گیری عدد ۱) یا فرم تعیین وقت اقدام کنید.
افسردگی یک مسئله پیچیده است و دلایل مختلفی میتواند به آن منجر شود. برخی از علل شایع افسردگی عبارتند از:
همانطور که گفته شد، 5درصد بزرگسالان دنیا به افسردگی مبتلا هستند. اما زنان بیشتر از مردان در این دام میافتند. افسردگی در بین زنان حدود 50 درصد بیشتر از مردان است. در سراسر جهان، بیش از 10 درصد از زنان باردار و زنانی که به تازگی زایمان کردهاند، افسردگی را تجربه میکنند. افرادی که دچار سوء استفاده قرار گرفتهاند، تجربیات از دست دادن دارند و رویدادهای استرسزا را تجربه کردهاند، در معرض این مشکل هستند.
افسردگی اختلالی است که قابل درمان میباشد و فرد افسرده پس از اتمام دوره های درمان بهبود مییابد. روانپزشکان و روانشناسان متخصص با ارائه مشاوره و تشخیص بهترین روش درمان را برای فرد افسرده تعیین میکنند و افسردگی در اغلب موارد درمان میشود. انواع روش های درمان افسردگی به این شرح است:
⦁ درمان افسردگی به کمک دارو
⦁ درمان افسردگی به روش غیردارویی
جهت دریافت نوبت برای درمان افسردگی خود در کلینیک آتیه درخشان ذهن همین حالا از طریق شماره تماس ۸۴۰۱۲۰۰۰-۰۲۱ (سپس شماره گیری عدد ۱) یا فرم تعیین وقت اقدام کنید.
داروهای ضد افسردگی یکی از انواع درمان های افسردگی هستند. این داروها با افزایش سطح هورمون های سروتونین و نوراپی نفرین در مغز عمل می کنند. سروتونین و نوراپی نفرین انتقال دهنده های عصبی هستند که نقش مهمی در تنظیم خلق و خو، خواب و اشتها دارند.
انواع مختلفی از داروهای ضد افسردگی وجود دارد، از جمله:
⦁ داروی ربوکستین (Reboxetine)
⦁ داروی فلوکسیتین (Fluoxetine)
⦁ مهارکننده های منوآمین اکسیداز (MAOIs)
⦁ مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs)
⦁ مهارکننده های بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین (SNRIs)
⦁ مهارکننده های بازجذب نوراپی نفرین و دوپامین (NDRIs)
⦁ داروهای ضد افسردگی سه حلقهای (Tricyclic Antidepressants)
مدت زمانی که بعد از مصرف داروهای ضد افسردگی بهبود افراد اتفاق میافتد، بسیار متغیر است و به عوامل متعددی بستگی دارد. برخی افراد ممکن است بهبود سریعتری داشته باشند، در حالی که برای دیگران ممکن است مدت زمان بیشتری طول بکشد. به این نکته توجه کنید که داروهای ضد افسردگی باید تحت نظر پزشک تجویز شوند و مصرف آنها باید به دقت دنبال شود.
مصرف خودسرانه داروهای ضد افسردگی میتواند باعث اثرات ناخواسته و نامطلوب، افزایش خطر برای سلامتی فرد، یا تداخل با داروهای دیگر شود. بنابراین همیشه قبل از مصرف هر نوع داروی ضد افسردگی، با پزشک مشورت کنید و دستورات او را رعایت کنید تا از ایمنی و موفقیت درمان خود اطمینان حاصل کنید.
درمان افسردگی بدون دارو معمولاً شامل رویکردهای مبتنی بر مشاوره روانشناختی، تغییر در سبک زندگی، تمرینات ذهنی و جسمی، و ایجاد ارتباطات اجتماعی است. این روشها میتوانند به توانایی افراد برای مدیریت احساسات منفی و کاهش علائم افسردگی کمک کنند. درمان افسردگی بدون دارو می تواند شامل ترکیبی از موارد زیر باشد:
درمان افسردگی با رواندرمانی یک فرآیند مؤثر است که از طریق ملاقاتهای متناوب با متخصصان بهداشت روانی ارائه میشود. این فرآیند به افراد کمک میکند تا با شناخت علل و عوامل موجب افسردگی، بهبودی روانی خود را تجربه کنند.
مشاوره روان درمانی به افراد کمک میکند تا مدیریت افکار منفی و خودانتقادی را یاد بگیرند، تغییرات مثبتی در سبک زندگی خود ایجاد کنند، و روابط شخصی خود را بهبود دهند و الگوهای فکری و رفتاری منفی که ممکن است به افسردگی کمک کند را شناسایی و تغییر دهند.
“اگر شما برای برای درمان افسردگی خود از روش روان درمانی استفاده میکنید از مزایایی همچون افزایش آگاهی، توانایی مدیریت استرس، و تقویت حمایت اجتماعی بهره مند میشوید. باید بدانید درمان افسردگی فرآیندی است که نیازمند صبر و همکاری مثبت افراد است.”
تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال مکرر (rTMS) یک روش درمانی غیرتهاجمی است که از میدان های مغناطیسی برای تحریک مناطق خاصی از مغز استفاده می کند. rTMS برای درمان طیف وسیعی از اختلالات روانی از جمله افسردگی استفاده می شود.
در rTMS، یک سیم پیچ الکترومغناطیسی روی پوست سر فرد قرار می گیرد. این سیم پیچ میدان مغناطیسی تولید می کند که از طریق جمجمه به مغز منتقل می شود. این میدان مغناطیسی باعث ایجاد جریان الکتریکی در سلول های عصبی می شود. درمان افسردگی با rTMS موثر باشد و می تواند برای افراد مبتلا به افسردگی مقاوم به درمان که به سایر درمان ها پاسخ نداده اند، مفید باشد.
ورزش منظم یکی از موثرترین درمان های غیردارویی برای افسردگی است. ورزش می تواند به بهبود خلق و خو، کاهش علائم افسردگی و بهبود کیفیت زندگی کمک کند. ورزش با افزایش سطح هورمون های شادی آور در مغز، مانند سروتونین و دوپامین، عمل می کند. ورزش همچنین می تواند به کاهش التهاب و بهبود عملکرد مغز کمک کند. در یک مطالعه، افرادی که به مدت 12 هفته به طور منظم ورزش می کردند، بهبود قابل توجهی در علائم افسردگی خود را تجربه کردند.
اگر شما هم روزانه حداقل 30 دقیقه ورزش کنید به طوری که ضربان قلب شما افزایش یابد و تعریق کنید دیگر نیاز به درمان افسردگی ندارید.
تغییرات سبک زندگی می تواند به درمان افسردگی کمک کند. با ایجاد تغییرات کوچک در زندگی روزمره خود، می توانید به بهبود خلق و خو و کیفیت زندگی خود کمک کنید. در اینجا چند تغییر سبک زندگی که می تواند به درمان افسردگی کمک کند آورده شده است:
پیشگیری از افسردگی میتواند با اعمال یک سری تغییرات در زندگی روزمره و بهرهگیری از راهکارهای مختلف انجام شود. در ادامه به برخی از موارد مهم برای پیشگیری از افسردگی اشاره میکنم:
مهمترین نکته این است که افسردگی را جدی بگیرید و از تغییرات در سبک زندگی و درخواست راهنمایی حرفهای بهرهبرید.
افسردگی می تواند تأثیر زیادی بر کیفیت زندگی فرد داشته باشد. افراد مبتلا به افسردگی ممکن است در مدرسه، کار یا روابط خود دچار مشکل شوند. افسردگی همچنین می تواند منجر به انزوا و تنهایی شود. افسردگی می تواند منجر به عوارض جسمی و روانی مختلفی شود.
برخی از عوارض جسمی افسردگی عبارتند از:
برخی از عوارض روانی افسردگی عبارتند از:
سالانه بیش از 700000 نفر بر اثر خودکشی جان خود را از دست میدهند. افسردگی یکی از عوامل تاثیرگذار در بروز خودکشی است. اگرچه درمان های شناخته شده و موثری برای اختلالات روانی وجود دارد، اما بیش از 75 درصد از مردم در کشورهای با درآمد کم و متوسط هیچ درمانی دریافت نمی کنند؛ بنابراین سطح درآمد میتواند در درمان افسردگی تاثیرگذارد. اگر تفکر خودکشی به سمت شما آمد، به یاد داشته باشید که شما تنها نیستید، و بسیاری از مردم از آنچه شما تجربه میکنید عبور کرده اند.
بهتر است به دنبال راه نجات باشید، نه اینکه به خود آسیب بزنید یا از بین ببرید. با کسی که به او اعتماد دارید در مورد احساس خود صحبت کنید با یک فرد متخصص مانند روانپزشک یا روانشناس صحبت کنید و از درمان آنان بهره بگیرید. اگر فکر می کنید در خطر فوری آسیب رساندن به خود هستید، کافیست با کلینیک آتیه ذهن درخشان تماس بگیرید.
افسردگی اختلالی است که احساس غمگینی و ناراحتی را در فرد پایدار میکند. فرد افسرده علاقه ای به فعالیت ندارد و احساس لذت را در خود خاموش میکند. زنان بیشتر از مردان به آن مبتلا میشوند. اکنون راه های درمانی بسیاری وجود دارند که روش های نوین، روان درمانی و دارودرمانی جزء موثرترین آنان به شمار می آیند. از خود مراقبتی نباید غافل شد و برای پیشگیری از آن باید هشیار بود. متاسفانه این اختلال شایع، منجر به افکار خودکشی میشود و میتواند برای افراد خطرآفرینی کند. امیدواریم مطالعه این مطلب به شما در امر آگاهی، درمان و پیشگیری اختلال افسردگی کمک کرده باشد.
برای رزرو نوبت و تعیین وقت مشاوره با شماره ۸۴۰۱۲۰۰۰-۰۲۱ (سپس شماره گیری عدد ۱) تماس بگیرید و یا فرم تعیین وقت اینترنتی را پرکنید.
این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟
تعداد آرا ثبت شده: 9 / میانگین امتیاز: 4.3
اولین نفری باشید که نظر میدهید!